ارت سنج دو و سه سیمه
ارت سنج یا ارت تستر بر اساس نوع پراب های متصل به آن به انواع دو سیمه، سه سیمه یا سه پرابه یا سه پل و چهار پل تقسیم بندی می شوند. ارت سنجهای نوع دو و سه سیمه از روش افت پتانسیل و روش ارت مرده برای تست مقاومت الکترود زمین استفاده میکنند.
هفت تکنیک اساسی برای تست مقاومت هر نوع الکترود زمین اعم از ساده، اساسی و یا شبکه همبند به شرح ذیل می باشد.
- روش افت پتانسیل یا سه سیمه
- روش ارت مرده یا دو سیمه
- روش 62%
- روش چهار سیمه
- روش منحنی های متقاطع
- روش شیب
- روش ستاره مثلث
قاعده اصلی تست مقاومت زمین
روش افت پتانسیل - تست 3 پل
اختلاف ولتاژ بین میله های X و Y با ولت متر اندازه گیری می شود و جریان جاری شده بین میله های X و Z نیز توسط یک آمپرمتر اندازه گیری می شود. (توجه: X ، Y و Z ممکن است در یک تستر 3 نقطه ای بصورت C1 ، P2 و C2 یا در یک تستر 4 نقطه ای به X ، P و C یا H ، S یا E گفته شود) (شکل 13)
بر اساس قانون اهم E = RI یا R = E / I . اگر E = 20V و I = 1A باشد، مقاومت الکترود زمین R بصورت ذیل محاسبه می شود.
این روش به زمین طبیعی نیاز دارد و هر سیستم زمینی دیگری میباست قطع شود. با استفاده از یک ارت تستر لازم نیست اندازه گیری های ولتاژ و جریان را انجام دهید. ارت سنج به طور اتوماتیک با تزریق جریان، مقدار مقاومت الکترود زمین را نمایش میدهد.
از مباحث بسیار مهم در سیستمهای الکتریکی، مقاومت سیستم زمین و مقاومت مخصوص الکتریکی خاک می باشد. هر تجهیزی که توانایی تست مقاومت سیستم زمینی مانند چاه یا راد را داشته باشد، ارت تستر یا تستر زمین یا ارت سنج نامیده می شود. در مدلهای قدیمی این نوع تجهیزات از صفحه عقربه دار برای نشان دادن مقدار مقاومت استفاده می شد که به ارت تستر آنالوگ معروف هستند، اما امروزه اغلب ارت تسترها بصورت دیجیتالی میباشد که با دقت بسیار بهتر مقدار مقاومت الکتریکی سیستم زمین را نشان میدهند.